duminică, 3 ianuarie 2010

Cum să scriu corect ?

În ultima vreme a fost o adevărată prigoană împotriva celor care nu ştiu să vorbească sau să scrie corect. Persoană sau personaj, fiecare are un tic verbal ce nu poate fi corectat. Unele fiinţe care dau semne că au o formă gravă de Tourette apar destul de des pe la tv; uneori chiar sunt promovate cu insistenţă. Apar, dispar, reapar... dar mereu sunt material de criticat pentru ipocriţii ce i-au promvat în prima instanţă.
Un pseudorăzboi care pe care ce se va sfârşi în legitimizarea unor cuvânturi şi iecspresii ce momentan sunt penibile.
Dar cine are dreptate ?
Eu rezonez mereu cu explicaţiile logice dar aici problema este mai complexă. Limba romană şi regulile ei sunt în continuă schimbare. Doar aşa îmi pot explica faptul că nimeni şi-a exprimat dezaprobarea atunci când s-a decis că "niciun" să se scrie într-un singur cuvânt. Motivul oficial a fost că aşa zice lumea...deci de ce să nu şi scrie aşa ?
Perfect ! Asta însemna că există democraţie până şi în limba romană (înghiţiţi-o pe asta comuniştilor !). Păi atunci să ne uităm la Televiziunea poporului sau Taraf şi hai  să facem un DOOM  pe sistem turbo.

N-am avut niciodată încredere în înţelepciunea poporului... doar văd unde ne-a adus ea. Totuşi, noi trebuie să îi dăm poporului limba pe care o doreşte...că doar el o vorbeşte.
Eforturile intelectualilor care critică limbajul vulgului sunt în van. Câţi nu au încercat să păstreze integritatea unei limbi...degeaba; limba trece, pseudointelectualii rămân. Şi oricum...dacă nu exista POPORUL, noi şi cam toată Europa am fi vorbit latina savantă.
Deci, aşadar şi prin urmare: Trăiască agramatii căci ei vor moşteni lumea !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentezi ?