marți, 17 noiembrie 2009

Underdog

Vai...stric limba romana... cum imi permit sa folosesc englezisme dinastea ? Simplu: in limba noastra nu avem vreun sinonim pentru cuvantul respectiv. Si de ce am avea ? Noi suntem atat de nesiguri pe noi incat trebuie sa tinem de fiecare data cu favoritul.

Sa ne uitam pe la TV: fotbal vs tenis. Stiti ce sport prefera majoritatea romanilor. Este sportul in care la 4-0 pentru echipa ta strigi in gura mare : mai dati-le inca doua ! Nu e normal ?...doar vrei sa castige echipa ta. Doresti sa bei sangele adversarilor mai ceva ca niste turisti americani ce sarbatoresc Halouinu' pe la Bran. Vrei sa strigi in gura mare ca ai castigat, tu ai castigat,TU, nu ceilalti alcoolici care au alergat pe teren. Esti mandru ca ai ales sa fii fanul echipei care a invins-o pe FC Sugus Faurei. Tu si ceilalti +65% din romani puteti dormi linistiti. Orice s-ar intampla veti sti ca aveti ceva in comun. Hai Romania! Hai cu uniformismul ! Se poate mai mult ! Daca ne incordam putin ne vom incolona de buna voie iar din tricourile cu Che Guevara va mai ramane decat fundalul rosu.

Pre multe despre fotbal...sa trecem si la tenis, sport indragit pe alte meleaguri. Dupa 3-4 game-uri devine nitel plictisitor (gena romaneasca imi cere sa schimb pe sport.ro) iar daca il prinzi pe Federer intr-o zi buna cam stii cum se va termina. Totusi, in acele momente, tot publicul se uneste si intr-un strigat colectiv incepe sa-l incurajeze pe adversar, underdog-ul. Fie ca este o finala de grand slem sau un meci pe un teren lateral, mereu se intampla la fel.
Oamenii isi pun sperantele in acest underdog si mereu au de castigat. Ce castiga ? O amintire, o bucurie, un sentiment...ceva infinit mai valoros decat daca ar fi tinut cu favoritul.

La noi nu e asa, nimeni nu vrea sa riste ceva, toti trebuie sa se incoloneze: toata lumea citeste ziarul "cel mai citit", asculta radioul "cel mai ascultat" si se uita la emisiunea "cea mai vizionata".
De ce? resemnarea ancestrala din miorita? frica de a fi marginalizat ? mostenire comunista ? prostia ? Probabil este un melanj periculos de factori, amestec ce rezulta intr-un aluat usor de modelat si manipulat.
Fratilor, mai ganditi si voi un pic, cel mai un pic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentezi ?