vineri, 19 februarie 2010

Turul Omanului 2010

Omanul, ţară mică prin deşert, mai săracă decât majoritatea arabilor dar suficient de bogată să importe un muscat de unde vor.... ei bine, ăştia s-au decis să îşi facă competiţie de ciclism. L-au ademenit pe Eddy Merckx şi el a făcut un traseu, au vorbit cu ASO...şi s-au ales cu turul. Probabil Merckx a căutat destul de mult ceva trasee, prima ediţie a Turului Omanului având ceva zone deluroase.Cum Qatarul era aproape de Oman, echipele şi-au trimis rutierii peste Golful Persic în formule aproximativ identice.

Prima etapă
În ziua de 14 februarie, cicliştii au avut parte de o atmosferă romantică, etapa începând după-amiaza şi continuând pe câteva străzi slab iluminate.Jimmy Casper a câştigat etapa inaugurala, folosindu-se de trenul făcut de Team Sky pentru Boasson Hagen. Francezul speră să fi atras atenţia organizatorilor Le Tour cu acest rezultat, Casper fiind singurul nume important din echipa de fantome Saur Sojasun.

A două etapă
Sprint în masă, Daniele Bennati (Liquigas) s-a impus, după ce Francesco Chicchi i-a întors favorul din Qatar şi l-a dus în cârcă 300 m.Boasson Hagen (Team Sky) a preluat tricoul roşu, de lider, după ce a termiant din nou pe podium.

A treia etapă
'Eddy' Boasson Hagen a adăugat primul loc la salba de podiumuri şi a luat un avans de 10 secudne faţă de Tyler Farrar la general. Celălalt Eddy prezent prin Oman s-a grăbit să-l felicite şi să-l ridice în slăvi.



Etapa a patra

Evadare prematură, Team Sky aşteaptă ca alte echipe să ducă trena dar nimeni nu are vreun interes. Până la urmă, britanicii se pun pe treabă, rulează cu viteză, trec repede peste punctul de alimentare şi încearcă să chinuie plutonul cum pot. Cu ceva km înainte de final , Boasson Hagen trage pe dreaptă pentru a "schimba uleiul" iar chiar atunci, echipele au decis să se răzbune şi ele pe Sky şi au încropit o evadare cu 30 de oameni, numai grei. Sprintul final a fost câştigat de Leigh Howard (încă un sprinter de la HTC-Columbia). Daniele Bennati a preluat tricoul roşu.

Etapa 5
Tom Boonen câştigă sprintul...cald pe afară.

Etapa 6
Contratimpul de 18,6 km ce i-a readus pe rutieri în Muscat, a fost câştigat de Edvald Boasson . Norvegianul s-a descurcat excelent la urcare iar pe coborâre a prins o viteză de 100 km/h. Totuşi, această victorie nu i-a fost suficientă pentru a recupera minutul pierdut în a patra etapă.Învingătorul la general a fost Fabian Cancellara (Saxo Bank), sosit pe locul 2 în această etapă. Elveţianul, specialist la acest gen de curse, a declarat că răceala din ianuarie şi programul încărcat din ultimele 2 săptămâni nu i-au prins bine.

Clasamentul Final :




1Fabian Cancellara (Swi) Team Saxo Bank16:02:52
2Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Pro Cycling Team0:00:28
3Cameron Meyer (Aus) Garmin - Transitions
4Marco Pinotti (Ita) Team HTC - Columbia0:00:31
5Daniele Bennati (Ita) Liquigas-Doimo0:00:47
6Niki Terpstra (Ned) Team Milram0:00:54
7Marcus Burghardt (Ger) BMC Racing Team0:01:02
8Martin Velits (Svk) Team HTC - Columbia0:01:07
9Jurgen Van De Walle (Bel) Quick Step0:01:12
10Daniel Oss (Ita) Liquigas-Doimo0:01:13
11Tom Boonen (Bel) Quick Step0:01:16

2 comentarii:

  1. Remarcabil..de nu spuneai tu de existenta acestei tari muream proasta:)) Si cum mai exact spui c-ai dat tu de acest tur de ciclism al acestei tari?:-?


    p.s.sa nu te prind ca nu-mi aprobi comentariul ca nu-ti mai dau altul :))

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.cyclingnews.com/
    http://www.letour.fr/
    sau eurosport
    astea ar fi cateva din surse ;)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi ?